27. Festroia Uluslararası Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 3-12 Haziran 2011 tarihlerinde Portekiz’in Lizbon ve Setubal kentlerinde gerçekleştirilen 27. Festroia Uluslararası Film Festivali’inde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirdi. Bu kapsamda Yol, Anayurt Oteli, Masumiyet, Kader, Beynelmilel, Sonbahar, Pandora’nın Kutusu, Kavşak adlı filmler ile bir kısa film seçkisi gösterildi. Festival’in Yarışma Bölümü’nde yer alan Saç, Fipresci Ödülü’nü; İlk Filmler Yarışması’ndaki Siyah Beyaz ise Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. 7 Haziran 2011’de Türkiye sinemasını konu alan bir panel düzenlendi. 3 ve 5 Haziran tarihlerinde festival konuklarına iki resepsiyon verildi. Dernek Başkanı Ahmet Boyacıoğlu festivalde jüri üyesi olarak görev aldı.
61. Trento Uluslararası Film Festivali
Ankara Sinema Derneği 25 Nisan-8 Mayıs 2013 tarihlerinde İtalya’nın Trento kentinde gerçekleştirilen 61. Trento Uluslararası Film Festivali’inde Türkiye özel bölümünü gerçekleştirdi. Bu kapsamda Tepenin Ardı, Gözetleme Kulesi, Cennetteki Çöplük, Hudutların Kanunu, Ben Uçtum Sen Kaldın, Ich Liebe Dich, Anadolu’nun Son Göçerleri Sarıkeçeliler, Beklemek, Evcilik, Maşuk, Gerayiş adlı filmler gösterildi. Festivalin ana yarışma jürisinde Pelin Esmer yer aldı ve Tepenin Ardı filminin yönetmeni Emin Alper gösterimlere katıldı.
5. Millenium Uluslararası Belgesel Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 31 Mayıs-9 Haziran 2013 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen 5. Millenium Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Ahmet Boyacıoğlu’nun uluslararası jüri başkanlığını üstlendiği festivalin Akdeniz Panoraması bölümünde Türkiye’den Sarıkeçeliler, İki Dil Bir Bavul, Son Sürat İstanbul ve Tülay German Kor ve Ateş Yılları adlı dört film gösterildi. Festivalin açılış töreninden sonra Brüksel Tanıtma Müşavirliği bir resepsiyon düzenledi.
28. Midnight Sun Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 12-16 Haziran 2013 tarihlerinde Finlandiya’nın Laponya Bölgesinde düzenlenen 28. Midnight Sun Film Festivali’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirdi. Bu bölümde Türkiye’den Küf, Siyah Beyaz, Susuz Yaz ve Yol adlı filmler gösterildi. Film gösterimlerinden önce ve sonra izleyicilerle söyleşi yapıldı. 14 Haziran’da Türkiye resepsiyonu düzenlendi.
20. Palic Avrupa Filmleri Festivali
Ankara Sinema Derneği, 13-19 Temmuz 2013 tarihlerinde 20. Palic Avrupa Filmleri Festivali’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla Türkiye Özel Bölümü düzenledi. Yeni Türkiye Sineması başlığı altında Küf, Yeraltı, Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Araf, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi ve Kaybedenler Kulübü filmleri gösterildi. Jîn; Festivalin Gençlik bölümünde; Sen Aydınlatırsın Geceyi; Ana Yarışma’da ve Soğuk; Parallels & Encounters yarışmasında yer aldı. 14 Temmuz’da resepsiyon düzenlendi. Festivale Türkiye’den Küf filminin yönetmeni Ali Aydın, Yeraltı filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi ve Sen Aydınlatırsın Geceyi filmlerinin yönetmeni Onur Ünlü ve yapımcısı Şebnem Vitrinel, Küf filminin oyuncusu Ercan Kesal, Bizim Büyük Çaresizliğimiz filminin yapımcısı Nadir Öperli ve oyuncusu Güneş Sayın, Soğuk filminin oyuncusu Cenk Alibeyoğlu katıldı. Festivalde 2013 yılından itibaren ana yarışmada yer alan ilk ya da ikinci filmlere verilmek üzere Seyfi Teoman Özel Ödülü konuldu. Festivalin ana yarışma jürisinde Nurgül Yeşilçay yer aldı. Soğuk, Parallels & Encounters yarışmasında En İyi Film seçildi.
20. Saraybosna Uluslararası Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, Saraybosna’da 14-22 Ağustos 2014 tarihlerinde düzenlenen 20. Saraybosna Uluslararası Film Festivali sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Festivalin 19 Ağustos’ta yapılan ‘Yarışma Resepsiyonu’ Türkiye tarafından organize edildi. Ayrıca 20 Ağustos’ta sinema yazarlarının, festival yöneticilerinin ve uluslararası sinema kuruluşlarının davet edildiği bir akşam yemeği verildi.
71. Venedik Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 27 Ağustos-6 Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenen 71. Venedik Film Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye Standı’nı açtı. Standımızda ülkemiz sinemasının tanıtımının yapıldı. Festivalin ana yarışma bölümünde yer alan Kaan Müjdeci imzalı Sivas ve festivalin Klasikler bölümünde yer alan Ö. Lütfi Akad imzalı Gelin filminin tanıtımı yapıldı, uluslararası sinema profesyonelleriyle yerli sinemacıların buluşması sağlandı. Standımızda Türkiye sinemasının tanıtımı amacıyla, uzun, kısa metrajlı ve belgesel filmlerden oluşan bir katalog, uzun metraj, kısa metraj ve belgesel film dvd’leri ve promosyon malzemeleri dağıtıldı. Sinemamızın 100. Yılı etkinlikleri kapsamında, 1 Eylül 2014 tarihinde, Excelsior Hotel plajında yer alan Bienale çadırında bir resepsiyon düzenlendi.
19. Uluslararası Busan Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 2-11 Ekim 2014 tarihlerinde Güney Kore’nin Busan kentinde düzenlenen 19. Uluslararası Busan Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirildi. Ülkemizden yedi filmin gösteriminin yanı sıra Güney Kore Büyükelçimizin de katıldığı bir Türkiye resepsiyonu yapıldı. Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, Siyah Beyaz, Yeraltı, Küf, Soğuk, Şarkı Söyleyen Kadınlar ve Ben O Değilim adlı filmlerimizin gösterildiği etkinliğe Türkiye’den Tayfun Pirselimoğlu, Ercan Kesal, Ali Aydın ve Alin Taşçiyan katıldı.
59. Valladolid Uluslararası Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, İspanya’nın Valladolid kentinde 18-25 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen 59. Valladolid Uluslararası Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Konuk Ülke: Türkiye projesini gerçekleştirdi. Türkiye Özel Bölümü’nde ülkemizden 18 film gösterildi. Festivalin Uluslararası Yarışması’nda Kutluğ Ataman’ın yönettiği Kuzu, İlk Filmler Yarışması’nda da Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş’un birlikte yönettikleri Gözümün Nuru adlı filmlerimiz yer aldı. Nazlı Eda Noyan ve Dağhan Celayir’in birlikte yönettikleri Bir Fincan Türk Kahvesi, Kısa Film Yarışması’na, yönetmenliğini Güliz Sağlam’ın yaptığı Tepecik Hayal Okulu adlı belgesel, Belgesel Yarışması’na seçildi. Festivalin 18 Ekim’de yapılan ve televizyon tarafından naklen yayınlanan açılış töreninde on beş kişiden oluşan Devlet Halk Dansları Ekibi üç gösteri yaptı. Festival açılış resepsiyonu Madrid Tanıtma Müşavirliğimiz tarafından üstlenildi. 23 Ekim, Festivalde ‘Türkiye Günü’ olarak kutlandı, Baba Zula konser verdi. Ankara Sinema Derneği’nden Ahmet Boyacıoğlu Uluslararası Jüri’de, Başak Emre İlk Filmler Jürisi’nde yer aldı. Sinema yazarı Senem Erdine de Fipresci Jürisi’nde görev yaptı. Valladolid kentinin farklı yerlerindeki sekiz dev ekranda Türkiye tanıtım filmleri sürekli olarak gösterildi. Sinema yazarı Gönül Dönmez Colin’in İngilizce olarak yayınlanan ‘The Routledge Dictionary of Turkish Cinema’ adlı kitabı İspanyolcaya çevrilerek basıldı ve Festival sırasında dağıtıldı. 24 sayfalık bir Türk Sineması Eki hazırlanarak İspanya’nın 30.000 tirajlı Sinema dergisi Caiman ile birlikte dağıtıldı. Valladolid Film Festivali’nin kataloğunda ve her gün basılan festival dergisinde Türkiye ilanları yayınlandı.
Hong Kong Asya Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 24 Ekim-14 Kasım 2014 tarihlerinde düzenlenen Hong Kong Asya Film Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirdi. Festivalin ‘Yeni Yetenek Ödülü’ başlıklı yarışma bölümünde Sivas (Kaan Müjdeci), ‘Sinemaseverler İçin’ seçkisinde Kış Uykusu (Nuri Bilge Ceylan) filmleri yer aldı. Festival ayrıca ‘Türkiye Sineması: Yeşilçam’dan Yeni Türk Sinemasına’ başlıklı 11 filmlik kapsamlı bir seçkiye yer verdi. Türkiye sineması Bölümü onuruna 7 Kasım 2014’te bir resepsiyon düzenlendi.
18. Guanajuato Film Festivali
Ankara Sinema Derneği, 17-26 Temmuz 2015 tarihlerinde Meksika’nın San Miguel de Allende ve Guanajuato kentlerinde gerçekleştirilen, Meksika’nın ve tüm Latin Amerika ülkelerinin en önemli festivallerinden biri olarak kabul edilen 18. Guanajuato Film Festivali’inde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Konuk Ülke: Türkiye projesini gerçekleştirdi. Bu kapsamda ülkemizden 21 uzun metrajlı kurmaca film, 3 uzun metrajlı belgesel film, 15 kısa film ve 16 kısa filmden oluşan bir müzik performanslı sessiz film gösterimi yapıldı. Deniz Gamze Ergüven’in, Cannes Film Festivali’nde yarışan filmi Mustang, festivalin ana yarışma bölümünde ödül için yarıştı. Oyuncu Melisa Sözen, yönetmen Cem Kaya ve sinema yazarı Esin Küçüktepepınar festivalin farklı yarışma kategorilerinde jürilik görevini üstlendiler. Festivale Melisa Sözen, Mert Fırat, Ercan Kesal, Taner Birsel, Zeki Demirkubuz, Tayfun Pirselimoğlu, Mahmut Fazıl Coşkun, Özgür Doğan, Cem Kaya, Emin Alper, Ziya Demirel, Serhat Karaaslan ve Kaan Müjdeci katıldı. Festivalin en özel bölümlerinden biri, Hollanda’daki EYE Film Enstitüsü ile ortak yürütülen, Osmanlı Dönemi’nde, yabancılar tarafından Osmanlı topraklarında çekilen sessiz kısa filmlerin gösterimiydi. Gösterime, Baba Zula canlı müzik performansıyla eşlik etti.