Gezici Festival’in gelenekselleşen Sinema Konuşalım etkinliklerinin dördüncüsü Artvin’de gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı yerlerinden atölyelere başvuranlar arasından seçilen katılımcılar Artvin’de buluştu. Etkinlik kapsamında, Derviş Zaim ile Senaryo Atölyesi ve Nisi Masa Türkiye işbirliği ile Artvin’de bir film yazarlığı atölye çalışması gerçekleştirildi. Türkiye’den amatör ve genç film yazarlarını bu alanda desteklemek amacıyla düzenlenen atölye çalışması sırasında festivalin günlük gazetesi Nisimazine Artvin çıkarılarak festival izleyici ve konuklarına dağıtıldı. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli tasarlanan gazetede festival filmlerini konu alan inceleme ve eleştiri yazıları ile röportajlar yer aldı. Atölye katılımcılarına aralarında Fatih Özgüven, Fırat Yücel, Senem Aytaç’ın bulunduğu film eleştirmenleri film yazarlığı dersi verdi. Bilkent Üniversitesi işbirliği ile üçüncü kez Belgeseyir uluslararası belgesel film yapım atölyesi düzenlendi. Türkiye ve Gürcistan’dan sinema öğrencilerinin katıldığı atölye çerçevesinde festivalin uluslararası durağı Artvin konulu filmler çekildi. Buluşma kapsamında Artvin’de düzenlenen konserlerde Luxus ve Naim Dilmener sahne aldı.
Buluşma kapsamında düzenlenen konserler:
- Luxus
- Naim Dilmener ile 45lik’ler Partisi
Derviş Zaim ile Senaryo Atölyesi
Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Çamur, Cenneti Beklerken ve Nokta filmlerinin usta yönetmeni ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Derviş Zaim senaryo yazım teknikleri ve senaryo inceleme biçimleri üzerine bir atölye gerçekleştirdi.
Fırat Yücel ve Senem Aytaç ile Film Okuma
“Altyazı” Dergisi genel yayın yönetmeni ve FIPRESCI üyesi Fırat Yücel ve “Altyazı” editörlerinden Senem Aytaç atölye katılımcılarıyla beraber festival programında yer alan Yeni Zelanda filmi “Here / Burada” ve “Polis, adj. / Polis, (s.)” filmleri üzerine bir tartışma gerçekleştirdiler. Filmlerin değindiği temalar ve bu temaların yöneldiği konular üzerinden gerçekleşen sohbet oldukça verimli geçti.
Nisimazine Artvin Film Gazeteciliği Atölyesi
NISI MASA Türkiye bu yıl Gezici Festival’de 2. kez film yazarlığı atölyesi gerçekleştirdi. Film eleştirmenliğinin de sinema sektörünün önemli bir kolu olması gerektiği fikriyle Türkiye’den genç ve amatör film yazarlarını bir araya getiren atölye kapsamında Radikal gazetesi köşe yazarlarından Fatih Özgüven ve Altyazı dergisinden Fırat Yücel ile Senem Aytaç katılımcılara film yazarlığı üzerine dersler verdiler. Fatih Özgüven katıldığı toplantıda amatör yazarların yazıları üzerinden film eleştirisinin metinsel boyutu üzerine incelemelerde bulundu; kendi yazarlık deneyimini katılımcılarla paylaştı. Altyazı ekibinin toplantısında ise Türkiye’de genç film eleştirmenliği ve dergicilik temaları üzerine yoğunlaşıldı.
Nisimazine Artvin Film Gazeteciliği Atölyesi boyunca katılımcılar bir gazetenin her aşamasını (içerik toplantıları, yazıların yazılması, yazılar üzerine fikir toplantıları, düzelti, haber fotoğrafçılığı, grafik tasarım, baskı ve dağıtım) gün içinde deneyimlediler. Atölye kapsamında İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan festivalin günlük gazetesi Nisimazine Artvin hergün Artvin’de basıldı, festival izleyicileri ve konuklarına ücretsiz dağıtıldı.
BelgeSeyir Belgesel Film Yapım Atölyesi III
Gazi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden oluşan genç belgeselciler Artvin şehri hakkında “XXX” isimli bir belgesel ürettiler. Bu üniversitelerin akademisyenlerince yönetilen atölye kapsamında yapılan belgesel Gezici Festival tarafından yurt içi ve yurt dışında çeşitli festivallere dağıtılacak.