Buluşmanın ikinci yılında Türkiye’nin birçok şehrinden çeşitli sinema kulüpleri ve üniversitelerin sinema bölümlerinden katılımcılar başta olmak üzere onlarca genç Kars’ta sinema konuşmak üzere bir araya geldi. Bu sene yalnızca Türkiye’den değil; dünyanın birçok şehrinden de amatör sinemacılar konuğumuz oldu. Gürcistan, Fransa, İtalya, Hollanda, Macaristan, Polonya, Almanya, Finlandiya, İspanya, Belçika gibi birçok ülkeden gençler çeşitli atölyeler gerçekleştirmek üzere festivalimize katıldılar.
Bu yıl Gezici Festival işbirliği ile gerçekleşen ve NISI MASA Avrupa Gençlik Sinema Ağı, Bilkent Üniversitesi ve Mediawave Film ve Müzik Festivali tarafından yürütülen uluslararası film yapım atölyeleri de Sinema Konuşalım programına dahil edildi. Böylece katılımcılar yalnızca Türkiye’den değil, dünyanın birçok ülkesinden gençlerle tanışma ve birlikte üretebilme fırsatı buldular.
Buluşma sırasında toplam 120 genç sinemacının katıldığı on atölye gerçekleştirildi. Bunlardan beşi çeşitli seminer ve söyleşilerden oluşmaktaydı:
- Zeynep Tül Akbal Süalp ile film tarihi ve analizi seminerleri
- Thomas Balkenhol ile Türk anlatım gelenekleri ve senaryo yazarı olarak Yılmaz Güney semineri
- Baba Zula ile performans sanatları atölyesi
- Serra Yılmaz ile oyunculuk söyleşisi
- Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu ile film müzikleri söyleşisi
Buluşma kapsamında düzenlenen konserler:
- Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu
- Baba Zula
- Gevende
- Murat Meriç ile 45likler Partisi
- Hakan Tamar ile Video Klip Partisi
Kar Film Yapım Atölyesi
Merkezi Paris’te bulunan, 2001’den bu yana faaliyet gösteren ve halihazırda 19 Avrupa ülkesinin dahil olduğu NISI MASA Avrupa Gençlik Sinema Ağı, atölye çerçevesinde 2006’da Nobel Edebiyat ödülü alan yazar Orhan Pamuk’un Kar romanından yola çıkarak Kars kenti ile ilgili kısa filmler yaptı. Filmler Gezici Festival’in yanı sıra Cannes Film Festivali ve İstanbul Film Festivali başta olmak üzere birçok festivalde gösterildi.
Atölyede üretilen filmler:
So there are no poems coming to me / Bana Artık Hiç Şiir Gelmiyor(Hannaleena Hauru, Finlandiya)
Tangerine / Mandalina (Balázs Simonyi, Macaristan)
Kar_s (Ania Zuber, Manuel Gonzales Bustos & Javier Rex Jimenez, Polonya & İspanya)
Ka’s strange love / Ka’nın Tuhaf Aşkı (Oytun Kal, Türkiye)
We all have a snowflake / Hepimizin Bir Kar Tanesi Var (Emmanuel Falguières, Fransa)
Hidden Symmetry / Saklı Simetri (Céline Giertta, İsveç)
NISI MASA Senaryo Yarışması Avrupa Jürisi
Gezici Festival her yıl 19 Avrupa ülkesinden genç senaristlerin katıldığı senaryo yarışması Avrupa jürisine ev sahipliği yaptı. 2007’de 6. kez düzenlendiğinde teması “Döngü” olan yarışmanın jüri toplantıları sonucunda en iyi üç senaryo filme çekilmek üzere seçildi. Ayrıca jüri en iyi 10 senaryoyu ise Ocak 2008’de Fransa’da düzenlenecek Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali’nde gerçekleşecek “Senaryo Geliştirme Kursu”na göndermek üzere seçti.
Belgeseyir Belgesel Film Yapım Atölyesi I
Türkiye’nin çeşitli kentlerinden ve Gürcistan’dan gelen katılımcılardan oluşan üç ayrı ekip Kars’ta kısa-belgesel film çekimleri yaptılar. Atölye sonucunda gerçekleştirilen filmler festivalin son günü gösterildi.
Atölyede üretilen filmler:
Kars ve Peynir / Kars and Cheese (Anna Cherkezisvhili, Dato Chitaia, Alexandr Kharahçuli,Vako Kirkitaze)
Kars Bi’Gün / Kars a Day (Duygu Sandıklılı, Hakan Ün, İsmail Dalgıç, Önder Aksu, Sinem Zülal Çetin)
Misafir / Guest (Abdullah Yaşa, Ali Kemal Çınar, Kemal Yıldızhan, Zahide Petekbaşı Korkut, Ziya Yılmaz
Dönüşüm / Transformation (Arman Tadevosyan, Thomas Balkenhol)
Petra Dolleman ile Çocuklara Canlandırma Atölyesi II
Hollandalı canlandırma yönetmeni Petra Dolleman Gezici Festival sırasında Kars’ta ikinci kez ilkokul öğrencileriyle canlandırma atölyesi yaptı. Çocuklar, kendi çizimlerini kameraya aktararak ilk filmlerini çekmiş oldular. Bu atölyede yapılan canlandırma filmleri bu yıl 7-11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen Hiroshima Film Festivali kapsamında gösterildi. Atölye katılımcılarından Haktan Şakiroğlu’nun filmi ise 6. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali kapsamında düzenlenen ‘Küçük Sinemacılardan Büyük Filmler’ yarışmasında 11-12 yaş grubunda birinci oldu.
Passport Control IV Film ve Fotoğraf Atölyesi
Macaristan’dan Mediawave Uluslararası Film ve Müzik Festivali işbirliğiyle, Kars’ta Türkiye ve Macaristan’dan genç sinemacı ve fotoğrafçıların katılımıyla düzenlenen filmler çeşitli festivallerde gösterildi.
SARI TOP – Daniel Beres
S8mm, 10’
SIDAR – Tamas Kiraly
DV, 20’
ARABALAR – Gergo Somogryvari
S8mm, 3’
ELİ BOL MEYVE SATICISI – Laszlo Csuja
S8mm, 12’
AV – Virag Zomboracz
S8mm, 8’
KARS – Ferenc Török
S8mm, 15’
Kars’ın nehirleri, gölleri ve çeşmelerinden su toplayan bir adamla ilgili deneysel kısa film
DEVECSER ÇOCUKLARI – THE FLARE BEAS TÜRKİYE’NİN DOĞUSUNDA – Jeno Hartyandi
DV, 28’
Macaristan’ın Devecser kentinden gelen Flare Beas grubu, 13. Gezici Festival’in Pasaport Kontrolü isimli özel programı çerçevesinde bir konser verdi. Grup sadece festival programına katılmakla yetinmeyip, Pasaport Kontrolü atölye katılımcıları ile birlikte bölgeyi de dolaştı. Evlerde ve küçük köy ilkokullarında müzik yaptılar, bununla kalmayıp birkaç filmde oyuncu ve müzisyen olarak yer aldılar. Bu süre zarfında iki müzik videosu da çektiler. Bu belgeselde, Macar müzik grubunun Türkiye’nin Doğusu hakkındaki yorumlarını, kendilerine eşlik eden birçok çingene ve Kürt müziği eşliğinde izleyebilirsiniz.
KARDAN ŞEHİR – Jeno Hartyandi
DV, 52’
4. Uluslararası Film ve Fotoğraf Atölyesi Pasaport Kontrölünün ilk günü yağan kar sayesinde Kars şehri bir film setine dönüştü. MEDIAWAVE Kuruluşu ve Ankara Film Derneğinin ortak projesiyle, çoğunluğu Macarlardan oluşan 20 kişilik sinemacı, fotoğrafçı, müzisyen ve dansçı Türk arkadaşları ile beraber film ve fotoğeraf çekmek amacıyla Kars’a ulaştı.
Kars Öyküleri Kısa Film Senaryo Yarışması ve Kars Öyküleri Geliştirme Atölyesi
Gezici Festival’in 2007’de ilk kez, kısa film yönetmenlerine, profesyonel oyuncular ve profesyonel bir teknik ekiple film çekme olanağı verme amacıyla düzenlediği Kars Öyküleri Kısa Film Senaryo Yarışması sonucu kazanan senaristler Kars’ta Zeki Demirkubuz yürütücülüğünde senaryo geliştirme atölyesine katıldılar. Emre Akay’ın Küçük Bir Hakikat, Ülkü Oktay’ın Zilo, Özcan Alper’in Moto Guzzi, Zehra Derya Koç’un Kül ve Ahu Öztürk’ün Açık Yara isimli senaryoları 2007 yılı içinde Önder Çakar, Zeki Demirkubuz ve Ümit Ünal tarafından seçilmişti. Filmler 2 yıl süren bir prodüksiyon sürecinden sonra başarıyla tamamlandı. Hem uzun hem de kısa metrajlı olarak çeşitli festivallere ve ülkelere dağıtımı yapılacak filmlerin yapımcılığını Ankara Sinema Derneği üstlendi.
25 Yıl Sonra Bilinmeyen Görüntüleriyle 'Yol'
Sinema tarihimizin en önemli filmlerinden, Yılmaz Güney imzalı Yol’un hiç ortaya çıkmamış görüntüleri, yapımından 25 yıl sonra, filmin yapımcısı Donat Keusch ve kurgucusu Elizabeth Waelchli’nin yanı sıra Şerif Gören ve oyuncuların da katılımıyla gösterildi.
Ebruli Saatler
Fotoğraf sanatçısı Atilla Durak’ın 2001-2006 yılları araında çektiği fotoğraflardan oluşan “Ebru” adlı sergi Anadolu Kültür’ün katkılarıyla festival sırasında Kars’ta açıldı. Ayrıca Atilla Durak, Takuhi Tovmasyan Zaman, Ayşegül Altınay, Akif Kurtuluş, Nebahat Akkoç’un katıldıkları “Ebruli Sohbetler” adıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.