Işık, Daha Fazla Işık

Marko Škop’un dediği gibi: “ Ben, toplu yabancı karşıtı düşüncede kendi küçük, cahil benliği ile yer alıp, nefretin sonuçları ile ailesinde meydana gelen olaylar üzerinden sert şekilde yüzleşen milyonların içerisindeki sıradan insana ilgi duyuyorum.” Işık, Daha Fazla Işık Avrupa’da tekrar yükselen faşizm bağlamında aile ilişkilerine odaklanıyor.

Milan, Almanya’ya marangozluk yapmaya gider. Çalışma sezonunun sonunda eve mutlu şekilde döner fakat karşılaştığı durum keyfini kaçırır. Milan’ın oğlu Adam’ın (16), arkadaşlarından zorbalık gördüğü için intihar ettiği düşünülen sınıf arkadaşının ölümü nedeniyle polislerce sorgulanması ailenin neşesini kaçırır. Milan sonrasında, oğlunun vatanı yabancılara karşı koruma hedefi ile kurulmuş bir milis örgütünün üyesi olduğunu öğrenir. Milan, intihar meselesi hususunda oğlu için ne yapabileceğini düşünürken, aile ilişkilerinden kilisenin papazına, polisten kasaba halkına; her şeyin birbirine bağlı olduğunu keşfeder. Herkes intihardan sorumludur. Işık, Daha Fazla Işık, faşizmin aileden başlayıp toplumda nasıl kök saldığını ve sıradan insan hiçbir şey yapmadığı için nasıl baskın bir düşünce haline geldiğine odaklanıyor.

Çekya Slovakya
93’'