14. Gezici Festival

7 Kasım - 16 Kasım 2008

Kars, Artvin

Gezici Festival Sona Erdi, Filmleri Dolaşmaya Devam Ediyor!

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği 14. Gezici Festival Kars ve Artvin’i dolaştı. 31 ülkeden 87 filmin gösterildiği festivalde 23 kısa ve belgesel film çekildi. 13 yıl sonra ilk kez Ankara’ya uğramayan festival, tüm sinema tutkunu dostlarıyla Kars’ta buluştu.

7-13 Kasım’da Kars’a ve 14-16 Kasım’da Artvin’e uğrayan Festivalin bu yıldan itibaren en büyük değişikliği seçtiği filmleri artık yalnızca Avrupa ile sınırlamaması oldu. Festival bu yıldan başlayarak dünyanın her yerinden filmlere yer vererek, yolculuğuna Gezici Festival adıyla devam edecek.

7-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 14. Gezici Festival sırasında Kars’ta çekilen kısa metrajlı, belgesel ve deneysel filmler, Türkiye ve Avrupa’da çeşitli festivallerde gösterildi.

Tek Plan Atölyesi
NISI MASA Avrupa Gençlik Sinema Ağı bu yıl bir kez daha Kars’ta 14. Gezici Festival’in konuğuydu. NISI MASA ve NISI MASA Türkiye bu yıl, 14. Gezici Festival işbirliği ile iki atölye çalışmasına imza attı. Bunlardan ilki Tek Plan Atölyesi idi. Avrupa’dan gelen genç kısa filmciler festival süresince Kars’ta, bir hafta boyunca tek bir plandan oluşan 6 kısa film gerçekleştirdiler. Yatak Odası Mektubu isimli filmde Başak Köklükaya rol aldı. İlk gösterimleri Kars’ta gerçekleşen atölye filmleri, 20 Kasım’da One Take Film Festival (Zagrep, Hırvatistan) kapsamında gösterildi. Bu bölümde Fransa’dan Ianis Guerrero Terk Eden / The One Who Leaves, İsveç’ten Jessika Jankert Hiçbir yerde / Nowhere, Belçika’dan Koen de Jong Askerler / Soldiers, İtalya’dan Jean-François Fardulli Bianchi Taş Evi / Stone House, yine İtalya’dan Luca Percivalle Coin-action ve Almanya’dan Nils Furhberg Yatak Odası Mektubu / Bedroom Letter filmlerini çekti.

Programlar

NISI MASA’nın Cannes, Torino, Festival do Rio, Festival de Lima, Helsinki Docpoint, Alba, Tahran Cinema Verité, Amsterdam IDFA gibi film festivallerinde de gerçekleştirdikleri atölyeye Türkiye ve Avrupa’dan katılan genç film yazarları her gün Nisimazine Kars isimli günlük festival gazetesi hazırladılar.

Hazırlanan gazete Kars’ta basıldı ve festival konuklarına ücretsiz dağıtıldı. Atölye süresince Türkiye ve Avrupa’dan deneyimli film eleştirmenleri Rui Tendinha (Portekiz), Peter van Bueren (Hollanda), Mariola Viktor (Polonya), Fırat Yücel ve Senem Aytaç (Türkiye) atölye katılımcıları ile hazırlanan gazeteyi değerlendirdi; kendi ülkelerindeki film eleştirmenliği üzerine bilgilerin yanı sıra; kişisel deneyimlerini aktardılar.

Festivalin Kars ayağı boyunca toplam 7 sayı olarak hazırlanan ve festival programındaki filmlere dair inceleme, eleştiri yazılarının bulunduğu; festival konukları ile röportajların yer aldığı Nisimazine Kars’a festival (www.festivalonwheels.org) ve NISI MASA’nın (http://nisimasa.com) web sitelerinden ulaşılabilir.

nisimazineweb1 nisimazineweb2 nisimazineweb3 nisimazineweb4 nisimazineweb5 nisimazineweb6

 

Sinema Konuşalım III – Kars 2008

Sinema Konuşalım buluşmaları üçüncü kez düzenlendiğinde bir haftalık bu samimi ve yoğun atölyelerden artık “bir okul” olarak bahsedilmekteydi. Türkiye ve yurtdışından 120 genç sinemacı çeşitli atölyelere katılmak, filmler gerçekleştirmek üzere yine Kars’ta buluştu.

Üçüncü kez düzenlenen buluşmalar esnasında bu kez on dört atölye ve söyleşi gerçekleştirildi:
Reha Erdem ile yönetmenlik atölyesi
Gökhan Tiryaki ile dijital görüntü yönetmenliği atölyesi
Natali Yeres ile sanat yönetmenliği atölyesi
Çiçek Kahraman ile kurgu atölyesi
Leyla Özalp ile film yapımcılığı atölyesi
Tuncel Kurtiz ile oyunculuk söyleşisi
Tarık Akan ile oyunculuk söyleşisi
Belmin Söylemez, Somnur Vardar ve Elvan Kıvılcım ile Türkiye’de güncel belgeselcilik söyleşisi
Milliyetçilik Paneli
Murat Belge, Ferhat Kentel, Mesut Yeğen’in katılımıyla Türkiye’de yükselen milliyetçilik üzerine bir panel gerçekleştirildi.

Nurşen Bakır ile Deneysel Film Atölyesi
Tek Plan Atölyesi
Belgeseyir Belgesel Film Yapım Atölyesi II
Nisimazine Kars Film Yazarlığı Atölyesi
Petra Dolleman ile Çocuklara Canlandırma Atölyesi III
Lise Öğrencilerine Canlandırma Atölyesi

Buluşma kapsamında düzenlenen konserler:
Aynur
Selim Sesler
Mazlum Çimen
Baba Zula
Replikas
Gevende
Kırıka

Bu Festivaldeki Bölümler
Fotoğraf Galerisi

[dopts id=”6″]

Atölyeler
[vimeo id="31647769" mode="normal" align="center"]
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Petra Dolleman ve Hasan Cemal Sargın ile canlandırma atölyesi

Hollandalı canlandırma yönetmeni Petra Dolleman Gezici Festival sırasında Kars’ta ikinci kez ilkokul öğrencileriyle canlandırma atölyesi yaptı. Çocuklar, kendi çizimlerini kameraya aktararak ilk filmlerini çekmiş oldular. Bu atölyede yapılan canlandırma filmleri bu yıl 7-11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen Hiroshima Film Festivali kapsamında gösterildi. Atölye katılımcılarından Haktan Şakiroğlu’nun filmi ise 6. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali kapsamında düzenlenen ‘Küçük Sinemacılardan Büyük Filmler’ yarışmasında 11-12 yaş grubunda birinci oldu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.