GEZİCİ FESTİVALDE GÖSTERİLEN FİLMLERİ

Sayoko Kinoshita

Tokyo’da doğan Sayoko, 1966’da Güzel Sanatlar KızKoleji’ni Plastik Bölümünden mezun oldu. Mushiprodictions’da çalıştıktan sonra, 1969’da Studio Lotus’a katıldı. O zamandan bu zamana, canlandırma sanatını yönetmenlik, yapımcılık, fstival yöneticiliği ve eğitmenlik gibi çeşitli dallarda uluslararası platformda etkin olarak çalışıyor. Curricula Machine (1974-76), Ohayo Kodomo Show (1976-80) ve Kokky Pop (1981) gibi televizyon, eğitim ve müzik programları için canlandırma projeleri hazırlayıp çekti. Renzo Kinoshita ile birlikte gerçekleştirdiği bağımsız kısa canlandırma ve reklam fillmerinde, çoğunlukla yapım tasarımı, senaryo ve yapımcılığı üstlendi. Bu filmlerin birçoğu uluslararası film festivallerinde ödüller kazandı. Çalışmalarına örnek teşkil edecek kısa filmlerinden bazıları şunlardır: Made in Japan (1972), Japanese (1977), Pica Don (1978) ve Air Raid-Kumagaya (1993). Kinoshita hala 2004 yılında tamamlamayı düşündüğü yeni kısa canlandırma filmi “Ryukyu Oukoku – Made in Okinawa” üzerine çalışıyor. Kinoshita 1980’den bu yana ünivesitelerde ve film festivallerinde konferanslar vermekte ve 1990’dan bu yana Japonya Uluslararası işbirliği ajansına (JIPA) canlandırm film uzmanı olarak gelişmekte ola 30’u aşkın ülkeden gelen görsel,işitsel konularda uzman kişilere canlandırma eğitimi vermekte, uzun süredir çocuklar için canlandırma atölyeleri düzenlenmektedir. Ayrıca insan kaynakları gelişimi, barış, insan hakları, nüfus artışı gibi birçok alanda toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunacak etkn bir araç olarak canlandırma filmlerinin tanıtımını yapmaktadır. 1985’te Uluslararası Canlandırma Filmleri Derneği (ASIFA) tarafından tanınan Hiroşima Uluslararası Canlandırma Filmleri Festivalini hayata geçirmiştir ve canlandırma sanatının gelişimi için çaba harcamaktadır. Ayrıca 1986’da kendisine ait Studio Lotus için de Uluslararası Canlandırma Kütüphanesi (IAL) oluşturmuştur. IAL tüm dünyadan film ve videoları toplamakta ve Japonya’da gösterilmelerini sağlamakta