23. Adana Film Festivali’nin uluslararası gösterim bölümü, her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça iddialı. Bölüm kapsamında, son bir yıl içinde dünyadaki önemli festivallerden ödül almış, çok özel bir seçkide yer alan bütün filmlerin Türkiye ilk gösterimleri Adana’da gerçekleştirildi.
Bölüm kapsamında, Ken Loach’un, bu yıl Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile dönen filmi Ben, Daniel Blake (I, Daniel Blake) Türkiye’de ilk kez Adana’da gösterilecek. Tümü Cannes’da yarışan ve Türkiye prömiyerleri Adana’da yapılacak olan filmler; yönetmenliğini Cristi Puiu’nun yaptığı Sieranevada, Pedro Almodovar’ın son filmi Julieta, Dardenne Kardeşler imzalı Bilinmeyen Kız (Unknown Girl), Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho’dan Aquarius, yönetmenliğini Maren Ade’nin yaptığı Cannes’nin en çok konuşulan ve eleştirmenler tarafından, festivalin son yıllardaki en beğenilen filmlerinden biri olarak kabul edilen, FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) Ödüllü Toni Erdmann. François Ozon’un merakla beklenen ve ilk olarak Venedik ve Toronto Film Festivallerinde gösterilecek son filmi Frantz, dünyaca ünlü oyuncu Viggo Mortensen’i çok aykırı bir karakterde izlediğimiz ve dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, yönetmen Matt Ross’un filmi Kaptan Fantastik (Captain Fantastic), gösterildiği festivallerde her yaştan izleyicinin beğenisini toplayan canlandırma Kabakçığın Hayatı (Ma Vie de Courgette), Singapur’dan Boo Junfeng imzalı Çırak (Apprentice), Marco Bellocchio’nun son filmi Tatlı Rüyalar (Sweet Dreams), Rusya’dan Kirill Serebrennikov’un gençlik draması Öğrenci (The Student), Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünden ödülle dönen, Olli Maki’nin En Mutlu Günü (The Happiest Day in the Life of Olli Maki), Mısırlı yönetmen Mohamed Diab’ın etkileyici politik dramı Çatışma (Clash)’de gösterilen filmler arasında. Festivalin keşifleri arasında, Suudi Arabistan’dan, Mahmoud Sabbagh imzalı ilginç örnek Barakah Barakah ile Tanışınca (Barakah Meets Barakah), İran’dan Babak Jalali’nin filmi Metallica’yı Beklerken (Radio Dreams), daha çok video klipleri ve enstalasyonları ile tanınan Omer Fast’ın ilk uzun metrajı Geriye Kalan (Remainder), farklı bir II. Dünya Savaşı draması Mayın Ülkesi (Land of Mine) ve Arjantin’den Ana Katz’ın Parktaki Arkadaşım (My Friend from the Park) yer alıyor.
GERÇEĞİN ÇÖLÜ
Belgesel severler için oluşturulan Gerçeğin Çölü bölümüyle çok özel bir seçki Adana’da izleyiciyle buluştu.
Ünlü yönetmen Ron Howard’ın pek çok tanıklığa başvurup, ses ve konser kaydını araştırarak ortaya koyduğu ve ilk gösterimi tüm dünya ile aynı anda Adana’da olacak belgesel The Beatles: Eight Days A Week – Tur Yılları (The Beatles: Eight Days A Week – Touring Years) bölümün en ses getiren filmi oldu. Belgeselleriyle her zaman ilgi çeken yönetmen Alex Gibney’nin, Berlin Film Festivali’nde yarışan son filmi Sıfır Saldırısı (Zero Days) siber savaşlar hakkında izleyiciyi düşünmeye sevk ediyor. Amerikalı yönetmeni James Demo’nun, dünyanın sorunlu bölgelerinde barış arabuluculuğu yapan Padraig O’Malley’nin hikayesini beyaz perdeye taşıdığı filmi Arabulucu (The Peacemaker), küresel savaş endüstrisini tüm gerçekliğiyle ortaya koyan Johan Grimonprez imzalı Karanlık Dünya (Shadow World), İsviçreli yönetmen Stéphane Goël’in, yaşlıların cennet algısına bakışlarını ele alan filmi Cennete Dair (About Heaven) ve Suriye’nin Tadmor Hapishanesi’nden hikayelerin etrafında gelişen, Monika Borgman ve Lokman Slim’in yönetmeliğini yaptığı Tadmor gösterilen filmler arasında.
KİAROSTAMİ İLE YOLCULUK
Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz ünlü İranlı yönetmen Abbas Kiarostami anısına oluşturulan “Kiarostami ile Yolculuk” bölümünde, yönetmenin filmografisinden özel bir seçki izleyiciyle buluşacak. Rüzgar Bizi Sürükleyecek, Kirazın Tadı, Yakın Plan, Zeytin Ağaçları Altında ve 10 Üzerinden On bölüm kapsamında gösterilen filmler.
CERVANTES 400 YAŞINDA
Ünlü İspanyol yazar Cervantes, Ölümünün 400. yılı nedeniyle Festivalde özel bir gösterimle anılacak ve Arthur Hiller’ın müzikal komedisi Don Kişot (Man of la Mancha) sinemaseverlerle buluştu.