5 Ağustos 2015 , ,

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü’nün sinemamızın yurt dışında tanıtımı amacıyla desteklediği ‘Guanajuato Film Festivali Konuk Ülke Türkiye’ projesi, 17 – 26 Temmuz tarihlerinde Meksika’da gerçekleştirildi. Ankara Sinema Derneği’nin koordinatörlüğünde yürütülen etkinlik kapsamında ülkemizden uzun, kısa ve belgesel toplam 56 film gösterildi. Programındaki 400 film ile her yıl 120.000 izleyiciye ulaşarak Meksika’nın ve Latin Amerika’nın en önemli festivallerinden biri kabul edilen Guanajuato Film Festivali, ikisi de Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası ilan sayılan San Miguel de Allende ve eyalet başkenti Guanajuato kentlerinde düzenleniyor.

Deniz Gamze Ergüven’in, bu yıl Cannes Film Festivali’nde gösterilen filmi Mustang, festivalin ana yarışma bölümünde yer aldı ve bir Mansiyon kazandı. Festivalin Uluslararası Ana Yarışma Jürisinde oyuncu Melisa Sözen, Belgesel Film Yarışma Jürisinde yönetmen Cem Kaya ve Meksika Filmleri Yarışma Jürisinde sinema yazarı Esin Küçüktepepınar görev yaptı.

Festivalde Ö. Lütfi Akad’ın yönettiği Gelin ve Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz gibi Türkiye Sinemasının klasik filmlerinin yanı sıra, Kış Uykusu (Nuri Bilge Ceylan), Bal (Semih Kaplanoğlu), Jin (Reha Erdem), Yeraltı (Zeki Demirkubuz), Saç (Tayfun Pirselimoğlu), Tepenin Ardı (Emin Alper), Kelebeğin Rüyası (Yılmaz Erdoğan), Mavi Dalga (Zeynep Dadak, Merve Kayan), Bir Zamanlar Anadolu’da (Nuri Bilge Ceylan), Sivas (Kaan Müjdeci), Sonbahar (Özcan Alper), Küf (Ali Aydın), Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun), Mucize (Mahsun Kırmızıgül), Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu) ve Nefesim Kesilene Kadar (Emine Emel Balcı) adlı filmlerle İki Dil Bir Bavul (Özgür Doğan, Orhan Eskiköy), Benim Çocuğum (Can Candan), Motör: Remake, Remix, Rip-Off (Cem Kaya) adlı belgeseller gösterildi.

Festivale konuk olarak katılan Emin Alper, Ercan Kesal, Esme Madra, Kaan Müjdeci, Mahmut Fazıl Coşkun, Mert Fırat, Özgür Doğan, Serhat Karaaslan, Taner Birsel, Tayfun Pirselimoğlu, Zeki Demirkubuz ve Ziya Demirel film gösterimlerinden sonra izleyicilerle söyleşiler yaptılar.

Sinema üzerine kitapları bulunan Türkiye’nin Meksika Büyükelçisi Mustafa Oğuz Demiralp Türkiye’den gelen konuklar için Guanajuato kentinde bir resepsiyon verdi. Demiralp Festival’in açılış töreninde yaptığı konuşmada birbirine çok benzeyen Meksika ve Türkiye arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Osmanlı Dönemi’nde, yabancılar tarafından Osmanlı topraklarında 1902 – 1922 yılları arasında çekilen sessiz kısa filmlerden oluşan toplu gösterim, Baba Zula’nın canlı müzik performansıyla izleyicilere sunuldu ve büyük ilgi çekti.

Baba Zula’nın festival sırasında San Miguel de Allende ve Guanajuato kentlerinde verdiği konserler de ilgi odağıydı. 23 Temmuz Festivalde ‘Türk günü’ olarak belirlenmişti. Festival’in tüm konuklarının katıldığı Türkiye resepsiyonunda Baba Zula konserini yağan yağmura karşın yaklaşık 1.000 kişi izledi.