Ütopya: Kusursuz Bir Ülkede Kimse Kusursuz Değildir

Folk Flest Bor I Kina

arsvFilm_QKqSWQQefUpExWQlUQvhgPmJUMwYdFTT.jpg

Norveç üzerine öykülerde esin kaynağı olarak siyasi partileri kullanmak zekice bir fikir. Bir çoğumuz bir ya da daha fazla partiyle özdeşleşebiliriz. Tüm partilerin değerlere ve düşüncelere farklı anlamlar yükleyebilen dünya görüşleri vardır ve bu görüşler kolayca eylemlere ve çatışmalara dönüşebilir. Filmdeki öykülerin hepsi bu düşünce üzerine kurulu ve Norveç denen şu küçük ve garip ülke ile ilgili şakalar ve ciddi yorumlar yapabilmek için çok iyi olanaklar sunuyorlar. Sonra ortaya bir fikir daha atıldı: Benzin istasyonu. Parlak zekalı biri, bütün bölümlerde aynı benzinciye gidilmesini önerdi. Film bir yol hikayesine dönüştü ve benzin istasyonu, sürprizlerle dolu öykülerin merkezine oturdu. Bir süre sonra benzincide çalışan Lasse fikri geliştirildi. Ancak benzin satmak yerine uçmayı düşleyen Lasse, aynı zamanda bir tanıktı ve istasyona yolu düşen herkesi gözlemliyordu. Benzin fiyatları konusunda yapılan tartışmalar Norveç basınında sık sık manşetleri süslediğinden, benzin istasyonu doğal olarak Norveç’i temsil ediyordu. Farklı öyküler için dokuz yönetmen bulduk. Yeteneklerin ve deneyimlerin ilginç bir harmanı. Her biri farklı bölümlerin öykülerine uyacak şekilde seçildi. Bazıları reklam filmleri çekiyor, bazıları televizyoncu. Bazıları deneyimli film yönetmenleri, bazıları Norveç Sinema Okulu’nun çiçeği burnunda mezunları, birlikte tam bir çete oluşturdular. Sanki bir Sinema Milli Takımı. Politika üzerine film yapmak gibi bir niyetimiz yoktu. Bu, insanlar üzerine bir film; değişen insanlar üzerine. Büyük değişimlere yol açan küçük olaylara tanık oluyoruz. İnsanlar değiştiğinden toplum ve politika da onları takip ediyor. Yani bir anlamda politik bir film yapmış olduk sonunda. İnsanların çoğu Çin’de yaşıyor, peki Norveç’te kim yaşıyor? Değişen bir ülkeyi anlatan sıra dışı bir komedi. Sürprizlere dolu bir filme hoş geldiniz! Orjan Karlsen, Yngve Saether