Muhteşem Güzellik

La Grande Bellezza

The-Great-Beauty1

Roma, yaz mevsiminin tantanası. Turistler Janiculum Tepesi’ne akın eder: Japon adamın biri, gördüğü güzellik karşısında düşüp bayılır. Jep Gambardella, yaşlılığın ilk izlerini taşımasına rağmen, dayanılmaz çekicilikte, yakışıklı, şehirdeki sosyal yaşamın keyfini sonuna kadar çıkaran bir adamdır. Akşam yemeklerine ve partilerine katılır, parlak zekâsı ve arkadaş canlılığı ile her zaman karşılık bulan, aranan kişidir. Başarılı bir gazeteci ve uslanmaz bir baştan çıkarıcıdır; gençliğinde yazdığı bir romanla ödül kazanmış, usanmış, hakkı yenmiş bir yazar unvanına kavuşmuştur. Dünyayı netlikle algılamasını sağlayan alaycı tavrı, hayal kırıklığını saklamak içindir. Roma’da, Kolezyum’a bakan dairesinin terasında, “insan düzeneği”nin -romanının adıdır bu- çırılçıplak soyulduğu, hiçlik komedilerinin oynandığı partiler düzenler. Yaşam tarzından usanan Jep, bazen kalemini tekrar eline almak ister, hâlâ unutamadığı gençlik aşkının anılarıyla boğuşur. Peki, becerebilecek midir? “Muhteşem güzelliği” bazen felce yol açan bu şehirde, kendisinden ve başkalarından duyduğu bu derin tiksinmenin üstesinden gelebilecek midir?