Gece

La Notte

arsvFilm_cBHyYVtVvhRqxSskbhGQOISMnoWkSsXS.jpg

Bu düşündürücü filmin oldukça basit bir öyküsü var. Tanınmış bir yazar ve eşi, on yıllık evliliklerinin ardından ilişkilerinin bitme noktasına geldiğini farketmeye başlarlar. Kadın bu evlilikten sıkılmıştır. Bir aile dostuyla olan evlilik dışı ilişkisi, adamın aniden ölmesiyle kadını iyice umutsuzluğa itmiştir. Film bir günü ve bir geceyi anlatır. Şafak sökmeye başladığında, çiftin katılmış olduğu parti de bitmektedir ve alışkanlıklar, korku, yalnızlık ve acı, çifti son kez bir araya getirir. Gece’nin konusu üzerine pek fazla söz söylenemez. Antonioni, Lidia (Jeanne Moreau) ve eşi Giovanni’yi (Marcello Mastroianni) bir gece boyunca izler. Milano caddelerinde dolaşmalarını, gece kulüplerine uğramalarını, partilere katılmalarını ve nihayet aralarında oluşan soğuklukla yüzleşmelerini. Valentina’nın (Monica Vitti) Giovanni’ye çekici gelmesinin nedeni fizikseldir. Lidia ise Roberto’ya (Giorgio Negro) meyillidir çünkü yıllardır kocasından görmediği ilgi ve saygıyı ondan görmüştür. Filmin en dokunaklı sahnesinde Lidia ve Roberto yağmur yağarken bir arabada otururlar. Antonioni’nin kamerası, gülüşmelerini ve konuşmalarını izleyicinin duyamayacağı kadar uzaktadır. Bu, film boyunca Moreau’nun gülümsemesini gördüğümüz tek andır.