11 Ekim - 31 Ekim 2002

Ankara, Bursa, İzmir

8. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival

T.C. Kültür Bakanlığı, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı ve Europa Cinemas 'ın katkılarıyla Ankara Sinema Derneği tarafından gerçekleştirilen 8. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival,11-17 Ekim'de Ankara'da Ankapol Sineması'nda, 18-24 Ekim'de Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi'nde, 25-31 Ekim'de de İzmir'de İzmir Sanat salonunda gösterimlerini gerçekleştirdi.

Festivalde bu yıl Yönetmen: Ömer Kavur başlığı altında Kavur'un Anayurt Oteli, Kırık Bir Aşk Hikayesi ve Gizli Yüz adlı filmlerinden oluşan bir toplu gösterim yer aldı. Ayrıca Agah Özgüç, Aslı Selçuk, Atıf Yılmaz, Atilla Dorsay, Barış Pirhasan, Burçak Evren, Feride Çiçekoğlu, Füruzan, Macit Koper, Nazan Özcan, Necip Sarıcı, Orhan Pamuk, Rıza Kıraç, Selim İleri, Serra Yılmaz, Şükran Kuyucak Esen, Tunca Arslan, Türkan Şoray ve Zuhal Olcay'ın yazılarıyla katkıda bulunacağı 'Yönetmen: Ömer Kavur' adlı bir kitap yayına hazırlandı.

Avrupa Avrupa bölümünde çoğu uluslararası festivallerde ödül almış, ünlü yönetmenlerin imzasını taşıyan 2001 - 2002 yapımı uzun metrajlı filmlerin Türkiye'deki ilk gösterimleri gerçekleştirildi. Aki Kaurismäki'nin bu yıl Cannes Film Festivali'nde üç ödül alan filmi Geçmişi Olmayan Adam (The Man Without A Past), Istvan Szabo'nun Taraf Olmak (Taking Sides), Jean-Luc Godard'ın Aşka Övgü (Eloge de l'Amour), Jan Sverak'ın Mavi Dünya (Dark Blue World), Ulrich Seidl'ın Cehennem Sıcağı (Hundstage), Eugenie Jansen'in Yalnızlık Ülkesi (Tussenland), György Palfi'nin Hıçkırık (Hukkle), Vladimir Michalek'in Sonbahar İlkbahar (Autumn Spring), Dragan Marinkovic'in Bumerang ve Fatmir Koçi'nin Tiran Sıfır Yılı (Tirana Year Zero) filmleri bu bölümde yer aldı.

'Sanatçı ve İktidar' adlı bölümde Macar yönetmen Istvan Szabo'nun iki filmi gösterildi. Szabo,1981'de yönettiği Mefisto ve 2001'de yönettiği Taraf Tutmak 'ta, sanatçının baskıcı bir iktidara karşı tutumunun ne olması gerektiği sorusunu soruyor. Sanatçı, onurunu ve sanatını nasıl koruyacak, rejimin baskısına nasıl karşı koyacak ve sanatçı sorumluluğunu nasıl savunacaktır? Szabo yirmi yıl arayla çektiği iki filminde de Nazi Almanya'sındaki sanatçı-iktidar ilişkisini ve çelişkisini incelemektedir.

Avrupa’nın En İyileri bölümünde Seni Sevmeyeceğim ve Ekmeksiz Toprak (Luis Bunuel) , Çığlıklar ve Fısıltılar (Ingmar Bergman) , Ayrı Odalar (Bertrand Blier) , Arabulucu (Joseph Losey) , Tito ve Ben (Goran Markovic) ve Bir İdam Mahkumu Kaçtı (Robert Bresson) adlı filmler yer aldı. 8. Avrupa Filmleri Festivali'nde bu yıl, Avrupa’dan Aşk Filmleri adı altında Avrupa Sineması'nın en güzel aşk filmlerinden altı tanesi yer aldı. Aşk Üzerine Kısa Bir Film (Krzysztof Kieslowski), Ayazda Bir Yürek (Claude Sautet), Bir İsveç Aşk Öyküsü (Roy Andersson), Dantelacı Kız (Claude Goretta), Aşk Filmi (Istvan Szabo) ve Penceredeki Kadın (François Truffaut).

Kodak'ın katkıları ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü'nün işbirliğiyle gerçekleştirilen Türk Film Arşivi’nden adlı bölümde, kopyaları olmadığı için gösterilemeyen Atıf Yılmaz'ın 1966 yapımı, başrollerinde Sadri Alışık ve Ayla Algan'ın oynadığı Ah Güzel İstanbul ve Duygu Sağıroğlu'nun 1956 yapımı, başrollerini Fikret Hakan, Erol Taş, Selma Güneri ve Tuncel Kurtiz'in paylaştığı Bitmeyen Yol adlı filmlerinin yeni kopyaları basıldı.

Kısa İyidir adlı kısa film bölümünde 'Avrupa Panoraması' başlığı altında birçoğu Avrupa'daki festivallerde ödül almış 31 yeni kısa film yer aldı. İzleyicilerin oylarıyla seçilen 1000 Dolarlık İzleyici Ödülü’nü Norveç yapımı ARYA kazandı. Avrupa Film Festivalleri Konfederasyonu tarafından oluşturulan Kısa Filmlerle Avrupa VII adlı programda sinema okulu öğrencileri tarafından çekilmiş sekiz kısa metrajlı film yer aldı.

Festivaldeki bir başka toplu gösterim de 1919'da kurulan ve dünyanın en eski sinema okulu olan Rus Federasyonu Devlet Sinema Enstitüsü-VGIK'ten geldi. Eisenstein, Pudovkin, Romm gibi sinemacıların öğretmenlik yaptığı okuldan Rus sinemasının bir çok ünlü yönetmeni mezun oldu. Bu toplu gösterimde Andrei Tarkovski, Nikita Mikhalkov, Andrei Konchalovski, Elem Klimov ve Irakly Kvirikadze'nin okulda öğrenciyken çektikleri kısa filmler yer aldı.

Festivalin yerli ve yabancı konukları geçen yıllarda olduğu gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın katkılarıyla Bursa'da buluştu. 'Yönetmen: Ömer Kavur' adlı kitabın yazarları da kitabı tanıtmak ve Ömer Kavur sinemasını tartışmak üzere Bursa'ya geldiler. Gezici Festival kapsamında 18-24 Ekim tarihleri arasında Bursa'da Tayyare Kültür Merkezinde Ephemera Derneği ve Burçak Evren'in katkılarıyla 'Arif Hikmet Koyunoğlu ve Tayyare Sineması Sergisi' açıldı.

Programlar
Bu Festivaldeki Bölümler