17 Kasım - 25 Kasım 2005

Ankara, Bursa, Kars, İzmir

festival_afis_11

11. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival Ankara'da sinema tarihinin en önemli filmlerinden “Potemkin Zırhlısı”nın onarılmış kopyasının gösterimiyle başladı.

‘Göç ve anarşizm’ temalarına odaklanan festival, toplamda 3 bin 786 kilometre yol yaptı.

Ankara'da 17 Kasım'a kadar süren festival 18-24 Kasım arası Bursa'ya, 25-27 Kasım arası Kars'a ve 25 Kasım'da İzmir'e uğradı.

26 ülkeden 91 filmi sinemaseverlere taşıyan Gezici Festival’de 'Umuda Yolculuk: Göç ve İnsan Kaçakçılığı' başlıklı bölümün tek uzun metraj filmi, Xavier Coller'in 1991 yılında En İyi Yabancı Film Oscarı’nı alan filmi “Umuda Yolculuk” oldu. Bu bölüm, kısa ama vurucu filmlerden oluştu.

Festivalin beyazperdedeki anarşizm temasına odaklandığı 'Sinema ve Anarşizm' bölümü ise Jean-Luc Godard, Robert Bresson, Jean Vigo ve Rene Clair gibi usta sinemacıların filmlerine yer verdi. Bu bölümde bir başka usta Fransız, Jean Vigo, hızlı kurgu tekniğiyle dikkat çeken belgeseli “Nice Üzerine” ve bir anarşiye güzellemesi niteliğindeki “Hal ve Gidiş Sıfır”la seyirciyle buluştu.

Rene Clair'in 1924 yapımı “Perde Arası”, Jean Luc Godard’ın 68 olaylarının öngörüsü niteliğindeki filmi “Haftasonu” ve Robert Bresson’un “Mouchette”i bu bölümde öne çıkan filmler oldu. 2005'in en iyi Avrupa filmleri ise 'Avrupa Avrupa' bölümünde gösterildi.

Dagur Kari'nin daha once filmekimi’nde de gösterilen filmi “Tutunamayanlar”, Fred Kelemen'ın “Yitik”, Petr Zelenka'nın “Sıradan Delilik Öyküleri” ve Isa Qosja'nın “Kukumi” bu bölümün öne çıkan filmleri oldu. 'Sinemanın Şairi: Tonino Guerra' bölümünde ise Fellini, Antonioni, Angelopoulos gibi dünya sinemasının köşetaşları konumundaki yönetmenlere yazdığı senaryolarla efsaneleşen Tonino Guerra'nın senaryolarından yola çıkılarak çekilen dört film yer aldı: “Kaos”, “Mattei Olayı”, “Ginger ve Fred” ve “Gece”.

Gezici Festival, ayrıca Ertem Eğilmez'in kült filmi “Hababam Sınıfı”nı 30 yıl sonra yenilenmiş kopyasıyla izleyicilere sundu.

Programlar
Bu Festivaldeki Bölümler