Claude Goretta

1929 Cenevre

ÖZGEÇMİŞ

Claude Goretta 1929’da Cenevre’de doğdu. Cenevre’de hukuk eğitimi görürken bir sinema klübü kurdu. Alain Tanner bu klübün aktif bir üyesiydi. Bu dönemde “Le Journal de Geneve” ve “La Tribune de Geneve” gazetelerinde filmler üzerine yazılar yazdı. Ancak yazılarında bir eleştirmen ya da gazeteci gibi davranmayıp sinema klübü üyesi bir sinemasever üslubu kullandı. 1955-57 yılları arasında Alain Tanner’le birlikte Londra’da yaşadı. Önce bir dükkanda çalıştılar. Goretta daha sonra da İngiliz Film Enstitüsü’nde program ve gösterim bölümünde asistan olarak görev yaptı. Aynı zamanda İngiliz Film Enstitüsü dergisi “Sight&Sound” da film eleştirileri yazdı. İlk belgesel filmi İyi Vakit / Nice Time’ı Alain Tanner’le birlikte Picadily meydanında çekti ve evinin yatak odasında kurguladı. Film, Venedik ve Cannes Film Festivalleri’ne seçildi. Goretta İsviçre’ye dönerek televizyon için çalışmaya başladı ve birçok oyunu televizyona uyarladı. 1968’de Tanner, Soutter, Jean-Louis Roy ve Jean-Jacques Lagrange ile Grup 5 adlı yapım şirketini kurarak Romand Swiss Television ile bir sözleşme imzaladı. 1970’de ilk uzun metrajlı filmi Deli / Le fou’yu çekti. Dantelacı Kız / La dentelliere filmi ile 1977 Cannes Film Festivali’nde Kiliseler Birliği ödülünü aldı.

FİLMOGRAFİ
Dantelacı Kız (La Dentelliere)
Davet (L'Invitation)
Eğlence Zamanı